Skip to main content

Ένα γραφείο, μία ιστορία...

Το γραφείο αυτό κατασκευάστηκε πριν από περίπου 60 χρόνια για το ιατρείο του θείου μου Μίμη Μακρή, παθολόγου. Σε αυτό εξυπηρέτησε τους ασθενείς του με ευσυνειδησία μέχρι το τέλος της καριέρας του, όταν παραχώρησε το ιατρείο του σε εμένα. Ήταν το γραφείο στο οποίο μελέτησα τα χρόνια που ακολούθησαν, από το πρώτο έτος της Ιατρικής Σχολής έως την ολοκλήρωση της ειδικότητας. Πλέον, με συνοδεύει στο δικό μου ιατρείο, από το ξεκίνημα πριν από 15 χρόνια έως σήμερα, και εύχομαι να με τροφοδοτεί με θετική ενέργεια μέχρι το τέλος της δικής μου πορείας.

Το ιατρείο

Η δημιουργία ενός χώρου φιλικού και λειτουργικού, κατάλληλα προσαρμοσμένου στις ανάγκες των μικρών μας φίλων, ενός χώρου που σέβεται τις ανάγκες της οικογένειας και εξασφαλίζει στο ακέραιο τους κανόνες υγιεινής και πρόληψης, αποτέλεσε βασική επιδίωξη από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του ιατρείου. Ο ειδικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εξασφάλισε την άρτια διαμόρφωση του χώρου, την πλήρη ανακαίνιση και την πρωτότυπη επίπλωσή του, ώστε να εξυπηρετεί άριστα ένα σύγχρονο παιδιατρικό ιατρείο.
Το περιβάλλον κυριαρχείται από ζεστά χρώματα και γνώριμες φιγούρες και δε θυμίζει σε τίποτα ιατρείο. Δημιουργεί οικειότητα στα παιδιά, εξασφαλίζει την ευχάριστη αναμονή τους και ελαχιστοποιεί το άγχος της επίσκεψης.

Στο χώρο του ιατρείου οι μικροί φίλοι και οι μικρές φίλες μας ανακαλύπτουν πώς μεταμορφώνεται το Δέντρο της Ζωής ανάλογα με την εποχή και πώς μεταμφιέζονται η Μάντυ (monkey) και ο Πάνος (panda). Ονειρεύονται για ποιο προορισμό πετάει ο Πήτερ Παν, διαβάζουν επιλεγμένα βιβλία και παίζουν με κατάλληλα και ασφαλή παιχνίδια. Ανεβαίνουν μόνοι τους για να εξεταστούν στο πειρατικό καράβι και συνειδητοποιούν ότι μέχρι και ο ήλιος πρέπει να φοράει «γυαλιά ηλίου». Κάποιοι άλλοι φορούν την πειρατική στολή τους και έρχονται να φωτογραφηθούν. Μετά την εξέτασή τους, τους περιμένει πάντα μία έκπληξη, την οποία αναμένουν με ανυπομονησία!

Η Άσπα, η βοηθός του ιατρού, υποδέχεται πάντα με καλή διάθεση και χαμόγελο τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς τους και δημιουργεί πραγματικά οικογενειακό κλίμα. Με όπλα τη μεγάλη εμπειρία στην γραμματειακή υποστήριξη ιατρείων και την αμέριστη υπομονή της ρυθμίζει με ακρίβεια όλες τις λεπτομέρειες της επίσκεψης και φροντίζει ώστε ο γιατρός να αφιερώνεται αποκλειστικά στο έργο του.

Η ασφάλεια αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και την απολύμανση, τον διαρκή φυσικό αερισμό και την αποφυγή συνωστισμού. Το μέγεθος του ιατρείου και οι πολλαπλοί χώροι αναμονής και εξέτασης συμβάλλουν καθοριστικά στο σκοπό αυτό.

Μετά την έλευση της πανδημίας από τον κορωνοϊό εφαρμόζονται πλέον ενισχυμένα μέτρα πρόληψης COVID-19 και λειτουργεί ειδική συσκευή συνεχούς αποστείρωσης αέρα με UV ακτινοβολία, η οποία χρησιμοποιείται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η θέση του ιατρείου έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε να εξασφαλίζει εύκολη μετάβαση από γειτονικές και απομακρυσμένες περιοχές της Αθήνας. Η στάθμευση εξασφαλίζεται χωρίς πρόβλημα, σε κοντινή απόσταση. Η πρόσβαση στο ιατρείο γίνεται ανεμπόδιστα από καρότσια και ΑμΕΑ, χωρίς εξωτερικά σκαλοπάτια και εξυπηρετείται από δύο ανελκυστήρες.

Χώροι Ιατρείου

Η ύπαρξη πολλών διαφορετικών και άνετων χώρων διασφαλίζει την άριστη και ασφαλή λειτουργία του ιατρείου. Συγκεκριμένα, το ιατρείο περιλαμβάνει: χώρο υποδοχής – γραμματείας, 2 ξεχωριστά εξεταστήρια (προγραμματισμένων ραντεβού και έκτακτων ραντεβού) και 3 διαφορετικούς χώρους αναμονής (κύριος χώρος αναμονής, δωμάτιο απασχόλησης – playroom, δωμάτιο θηλασμού – σίτισης – περιποίησης βρεφών).

Ανακαλύψτε τη λειτουργία κάθε χώρου...

Εξεταστήριο I

προγραμματισμένων ραντεβού
Στο πρώτο εξεταστήριο ο ιατρός υποδέχεται αποκλειστικά τα προγραμματισμένα ραντεβού υγιών παιδιών τα οποία προσέρχονται για προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, έκδοση πιστοποιητικών κ.τ.λ. Η ύπαρξη δεύτερου ξεχωριστού εξεταστηρίου καθιστά εφικτή την αποφυγή μετάδοσης λοιμώξεων μεταξύ των παιδιών. Ο νιπτήρας εντός του εξεταστηρίου εξασφαλίζει τη σωστή υγιεινή των χεριών του ιατρού πριν και μετά από κάθε ραντεβού.

Εξεταστήριο II

έκτακτων ραντεβού
Στο δεύτερο εξεταστήριο ο ιατρός υποδέχεται αποκλειστικά τους μικρούς του ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης (πυρετό, βήχα κτλ). Μεταξύ διαδοχικών επισκέψεων προβλέπεται ικανός χρόνος για τον φυσικό αερισμό και την απολύμανση του χώρου. Με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας δίνεται η δυνατότητα χορήγησης οξυγόνου και εισπνεόμενων φαρμάκων μέσω νεφελοποίησης, λήψης διαγνωστικών ταχέων δοκιμασιών (rapid test) για στρεπτόκοκκο (Strept-test), γρίπη, μέτρησης σακχάρου και CRP (δείκτης φλεγμονής), εκπαίδευσης των γονέων στη χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων, μέτρησης των επιπέδων οξυγόνωσης με παλμικό οξύμετρο και ταχείας θερμομέτρησης (εντός 15 sec) με ακρίβεια και καλύμματα μίας χρήσης για κάθε παιδί.

Γραμματεία και Χώρος Υποδοχής

Στη γραμματεία ρυθμίζονται τα διαδικαστικά της εκάστοτε επίσκεψης και της γενικότερης λειτουργίας του ιατρείου. Ο γιατρός απερίσπαστος αφιερώνεται στο παιδί που εξετάζει κάθε φορά αποκλειστικά. Κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων λαμβάνεται μέριμνα ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής, να αποφεύγεται ο συνωστισμός και τα παιδιά με λοιμώδη νοσήματα να μην έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα. Στο χώρο υποδοχής έχει δημιουργηθεί ειδικός σταθμός προετοιμασίας για την είσοδο στο ιατρείο και υπάρχουν διαθέσιμα μάσκες προστασίας, αντισηπτικό για τα χέρια & ειδικά καλύμματα για τα πόδια.

Αίθουσα Αναμονής

Η ευρύχωρη αίθουσα αναμονής εξασφαλίζει την τήρηση μεγάλων αποστάσεων μεταξύ των οικογενειών που περιμένουν. Η απασχόληση των παιδιών επιτυγχάνεται με βιβλία και παιχνίδια, τα οποία καθαρίζονται με λεπτομέρεια μετά τη χρήση τους*. Στην αίθουσα έχει προβλεφθεί χώρος parking για τα καρότσια. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, παράλληλα με την αίθουσα, ως χώρος αναμονής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το άνετο μπαλκόνι.

* Μετά την έναρξη της πανδημίας όλα τα βιβλία και τα παιχνίδια αποσύρθηκαν από το χώρο.

Δωμάτιο θηλασμού και σίτισης

αναμονή και περιποίηση νεογνών & βρεφών
Το ειδικό δωμάτιο θηλασμού και σίτισης παρέχει την ηρεμία και όλα τα μέσα που χρειάζεται μία μητέρα για να θηλάσει, να ταΐσει και να περιποιηθεί το μωρό της. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα αναμονής των νεογνών και των βρεφών, ώστε να αποκλείεται η επαφή τους με μεγαλύτερα παιδιά.

Δωμάτιο απασχόλησης – playroom

Σε διαφορετικό δωμάτιο έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος αναμονής και απασχόλησης με κατάλληλα παιχνίδια και βιβλία* για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά τα οποία είναι υγιή και δεν εμφανίζουν συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη.

* Μετά την έναρξη της πανδημίας όλα τα βιβλία και τα παιχνίδια αποσύρθηκαν από το χώρο.

Χώρος Υγιεινής

περιποίηση και πλύσιμο βρεφών
Ο χώρος εξασφαλίζει την άνετη εξυπηρέτηση των παιδιών. Υπάρχει η δυνατότητα για την περιποίηση και το πλύσιμο των βρεφών. Έχει γίνει πρόβλεψη για ανέπαφη χρήση των ειδών υγιεινής.