Skip to main content

ΜΘ: Θέσεις θηλασμού: ποια είναι η πιο κατάλληλη;

10 Οκτωβρίου 2021
Κάθε θέση θηλασμού παρουσιάζει διαφορετικά πλεονεκτήματα και είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει τουλάχιστον τις πέντε βασικές θέσεις.

Κάθε θέση θηλασμού παρουσιάζει διαφορετικά πλεονεκτήματα και είναι σημαντικό για τη μητέρα να γνωρίζει τουλάχιστον τις πέντε βασικές θέσεις, που περιγράφονται παρακάτω. Πρέπει να έχει εξασκηθεί σε αυτές και να μπορεί να θηλάζει αλλάζοντας τη θέση της ανάλογα με τις συνθήκες. Με την πάροδο του χρόνου και την εδραίωση του θηλασμού αποκτά εμπειρία και άνεση και είναι σε θέση να θηλάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Βασικές οδηγίες

  • Εξασφαλίστε μία άνετη θέση πριν την έναρξη του θηλασμού. Μία θέση που δεν είναι αναπαυτική είναι πιθανό να προκαλέσει μυοσκελετικό πόνο στον αυχένα, τη μέση ή τα χέρια της μητέρας.
  • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για την υποστήριξη του σώματος και των χεριών σας και μαξιλάρι θηλασμού για την υποστήριξη του μωρού.
  • Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας, ώστε να μην χρειάζεται να τεντωθεί για να το προσεγγίσει, ούτε να σκύβετε για να είστε κοντά του. Να θυμάστε συνεχώς ότι είναι αναγκαίο να πλησιάζετε το μωρό προς το στήθος σας και ποτέ το στήθος ή το σώμα σας προς το μωρό.

Θέσεις θηλασμού

Θέση αγκαλιάς (κλασσική)

Η θέση αγκαλιάς είναι η κλασσική θέση που συστήνεται και χρησιμοποιείται πιο συχνά. Συστήνεται σε μητέρες με σχετική εμπειρία, συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες θηλασμού.

Θέση χιαστή

Η χιαστή θέση διαφέρει ελάχιστα σε σχέση με την κλασσική και είναι χρήσιμη κατά της πρώτες εβδομάδες ζωής για μητέρες χωρίς εμπειρία, τα πρόωρα νεογνά και τα μωρά τα οποία δυσκολεύονται στο θηλασμό. Η μητέρα είναι σε θέση να κατευθύνει και να υποστηρίξει καλύτερα το μωρό.

Θέση «υπό μάλης» ή ράγκμπι (rugby)

Η θέση ράγκμπι παρέχει στη μητέρα καλύτερο έλεγχο του κεφαλιού του μωρού, καθώς και της θέσης του και των μαστών της. Συστήνεται σε μητέρες μετά από καισαρική τομή (καθώς δεν πιέζεται στο σημείο της τομής), σε μητέρες με μεγάλους μαστούς ή εισέχουσες θηλές, σε περίπτωση έντονης ροής, σε μωρά που δυσκολεύονται να πιάσουν τη θηλή και σε θηλασμό διδύμων.

Θέση ξαπλωτή στο πλάι

Είναι μία θέση ξεκούραστη ειδικά για το διάστημα μετά τη γέννηση, την οποία πολλές μητέρες προτιμούν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Προσφέρει ανακούφιση στις μητέρες που πονούν στην περιγεννητική περιοχή, λόγω καισαρικής τομής, περινεοτομής μετά από φυσιολογικό τοκετό ή αιμορροΐδων. Όταν επιλέγεται αυτή η θέση, η μητέρα πρέπει να προσέχει να μην αποκοιμηθεί, δεδομένου ότι το μωρό θεωρείται ασφαλές όταν κοιμάται στην κούνια του.

Θέση ημικλινής

Η ημικλινής θέση χρησιμοποιείται βέβαια για τον πρώτο θηλασμό μετά τον τοκετό και συστήνεται όταν παρατηρείται άφθονη ή έντονη ροή γάλακτος. Το μωρό είναι πάνω από το στήθος και η βαρύτητα αποτρέπει την έντονη ροή. Έτσι, το μωρό ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ευκολία στην άφθονη προσφορά γάλακτος.

Μία μητέρα μπορεί να θηλάσει σε πολλές διαφορετικές θέσεις, εκτός αυτών που αναφέρθηκαν. Η φαντασία και η εξάσκηση μπορεί να βοηθήσει!
Παρουσιάζονται ορισμένα παραδείγματα:

Αυστραλιανή θέση
(για μεγαλύτερα παιδιά)
Ξαπλωτή αγκαλιάς
Ξαπλωτή στο πλάι ανεστραμμένη

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει μία θέση που μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερη σε σχέση με κάποια άλλη. Η καλύτερη θέση είναι εκείνη που βολεύει την μητέρα και το μωρό τη συγκεκριμένη στιγμή!