Skip to main content

Χαλινός γλώσσας: πότε δημιουργεί πρόβλημα & πότε πρέπει να αφαιρείται;

05 Νοεμβρίου 2021
Το τελευταίο διάστημα συστήνεται διατομή του χαλινού της γλώσσας με ασυνήθιστα μεγάλη συχνότητα λόγω «δυσκολιών στο θηλασμό». Πότε είναι πραγματικά απαραίτητη;

Πολλές φορές, μάλιστα, η διατομή συστήνεται πολύ πρώιμα, χωρίς να έχει προηγηθεί κλινική εξέταση της στοματικής κοιλότητας ή εξειδικευμένη καθοδήγηση σε θέματα θηλασμού.

Ο χαλινός της γλώσσας είναι μία μεμβράνη η οποία ενώνει την κάτω επιφάνεια της γλώσσας με το έδαφος της στοματικής κοιλότητας. Εφόσον είναι βραχύς και ανεπτυγμένος, είναι πιθανό να περιορίζει την κινητικότητα της γλώσσας (αγκυλογλωσσία) και τότε να προκαλεί προβλήματα στον θηλασμό. Η αγκυλογλωσσία παρατηρείται σε μικρό ποσοστό: 3-4% των φυσιολογικών νεογνών, 12% των νεογνών με προβλήματα στο θηλασμό. Ο παιδίατρος, όταν υπάρχει σχετική ένδειξη, όπως πόνος στις θηλές ή προβλήματα στο θηλασμό, εξετάζει τον χαλινό, την κινητικότητα της γλώσσας και τη δυνατότητα προσκόλλησης στο στήθος και δίνει τις κατάλληλες συστάσεις.

Η διατομή του χαλινού της γλώσσας είναι μία απλή επέμβαση, που διαρκεί ελάχιστα, δεν έχει ιδιαίτερες επιπλοκές και γίνεται με τοπική αναισθησία στα νεογνά και βρέφη. Παρόλα αυτά, πρέπει να συστήνεται μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο και αφού έχει προηγηθεί λεπτομερής εκτίμηση. Η διατομή δεν είναι αναγκαίο να επιτελείται τις πρώτες ημέρες ζωής. Εφόσον προκαλείται πόνος κατά το θηλασμό και κριθεί ότι είναι αναγκαία, μπορεί να πραγματοποιηθεί αργότερα (έως την ηλικία των 6 μηνών).

Η διατομή του χαλινού είναι πιθανό να βελτιώσει τον πόνο στις θηλές και την αποτελεσματικότητα του θηλασμού, αλλά δεν είναι βέβαιο. Επιπλέον, δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων στη σίτιση, την ομιλία ή τον ύπνο.

Οι πιο πρόσφατες οδηγίες συστήνουν να αποφεύγεται η διατομή του χαλινού σε αρχικό στάδιο και να προτιμάται συντηρητική προσέγγιση με σωστή εξέταση και εξειδικευμένη υποστήριξη του θηλασμού (Academy of Breastfeeding Medicine, Position Statement on Ankyloglossia in Breastfeeding Dyads, 2021).